Nederlands Gregoriaans Festival 2016 in teken van Jheronimus Bosch

Van vrijdag 3 juni t/m zondag 5 juni vindt in ’s-Hertogenbosch de zesde editie plaats van het Nederlands Gregoriaans Festival. Het festival biedt een uniek podium aan scholae, ensembles, solisten en andere groepen die het gregoriaans een warm hart toedragen. Het thema van het Festival 2016 luidt: FANTASTISCH. Artistiek leiders Hans Leenders en Marcel Zijlstra zijn hiermee gretig ingesprongen op het Jheronimus Boschjaar dat in 2016 in ’s-Hertogenbosch wordt gevierd.

Jheronimus Bosch moet in zijn leven menigmaal gregoriaans hebben horen zingen. Als katholiek schilder zal hij regelmatig missen hebben bijgewoond. Hij heeft ook zeker de meerstemmige muziek van zijn eigen tijd gehoord: in de manuscripten van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap waar Bosch toe behoorde, vinden we zowel gregoriaanse als polyfone gezangen.

Tijdens het festival willen de organisatoren in een reeks concerten het klankpalet van Bosch’ tijd laten herleven, het gregoriaans van vroeger datum tot klinken brengen en de relatie van het gregoriaans tot modernere muziek als inspiratiebron gebruiken. Het programma bevat concerten van Cappella Pratensis, het Franse ensemble Mora Vocis, Psallentes, Schola Maastricht en vele andere ensembles, lezingen, workshops en een schola-estafette. Het gehele programma vindt u op de site: www.gregoriaansfestival.nl