Weer pijporgel in bedevaartskapel Heiloo

Vele jaren lang was in de grote bedevaartskapel van het diocesaan heiligdom O.L. Vrouw ter Nood in Heiloo geen echte orgelklank meer te horen. Het oude orgel (Pels, 1914) verkeert al lange tijd in een deplorabele staat en is niet meer bespeelbaar. De koren en de samenzang werden in de afgelopen decennia begeleid met een elektronisch orgel, dat eigenlijk niet paste bij de status van de kapel, die jaarlijks door duizenden gelovigen bezocht wordt.

Enkele maanden geleden kreeg het bestuur van het heiligdom door de iPabo Amsterdam (de voormalige r.-k. kweekschool ‘Magister Vocat’) een pijporgel aangeboden, dat door de fa. Adema/Scheurs gebouwd is in 1964 voor de aula van deze school. (Voor meer gegevens over het orgel, zie de website van de fa. Adema). Alleen de kosten van de verplaatsing kwamen voor rekening van het bestuur.

Mede dankzij de inzet van rector Beemster en een aantal vrijwilligers is het heiligdom nu een pijporgel rijker, dat qua uiterlijk en qua klank goed past in de bedevaartskapel en zal hopelijk nog vele jaren de liturgische en devotionele vieringen in het heiligdom met haar fraaie klanken ondersteunen.