Koorleden zingen bij de bron in Heiloo

Op 29 oktober, de laatste zaterdag van deze Rozenkransmaand, waren ruim veertig koorleden en dirigenten bijeen in O.L.Vrouw ter Nood in Heiloo voor een zang- en bezinningsdag rond het Ave Maria en het Magnificat. Het motto van de dag was Zingen bij de bron.
Er waren deelnemers uit Aalsmeer, Amsterdam, Heerhugowaard, Heemskerk, Heemstede, Hoofddorp, Wormer en Zaandam. Eén van hen stuurde ons de volgende impressie:

Op deze zonovergoten zaterdag werden we hartelijk verwelkomd in het Julianaklooster met een kopje koffie of thee. We werden gevraagd om alvast per stemsoort te gaan zitten. Zr. Iuxta Crucem ssvm gaf een heel boeiende inleiding over het ontstaan van het heiligdom te Heiloo en daarna analyseerde zij de tekst van het Weesgegroet / Ave Maria op een indrukwekkende manier. Het was heel interessant te ervaren hoeveel inhoud de tekst heeft terwijl we dat meestal gedachteloos bidden.Na de inleiding studeerden we een Gregoriaans Ave Maria in naast enkele Latijnse versies. Ook een Nederlandse versie mocht natuurlijk niet ontbreken.

Na de koffie- en theepauze gaf mevrouw Liesbeth van Gool uitleg over het Magnificat (de lofzang van Maria) aan de hand van een aantal afbeeldingen van schilderijen en sculpturen. Ook heel interessant.  Na geproefd te hebben aan enkele muzikale versies werd besloten dat we ’s middags in het lof de Taizé-variant zouden zingen.

De lunch was heel goed verzorgd: mooi gedekte tafels, heerlijke soep en lekkere broodjes en fruit. Er was jammer genoeg net te weinig tijd om nog even naar de Gedachteniskapel te gaan maar dat konden we later goed maken.

Na de lunch nog even repeteren in de Bedevaartkapel. Weer koffie en thee in het klooster. Om 15.00 uur ging Rector J. de Wit voor in het Lof, waarin we de rozenkrans baden, waarbij de gesproken ‘weesgegroetjes’ werden afgewisseld met vijf gezongen Ave Maria’s. Die klonken erg mooi, evenals het Magnificat. Dit alles onder de inspirerende leiding van Bert Stolwijk met Mark Heerink aan het orgel.

Het was een zeer geslaagde dag en heel leuk om eens met leden van andere koren samen te zingen. Hartelijk dank aan de initiatiefnemers voor deze dag en aan hen die dit alles georganiseerd en verzorgd hebben.

Betty Frankemölle (Laurentiuskoor, Heemskerk)